Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

dimecres, 1 d’octubre del 2014

Vall de Varradós, a l'Aran


Feia molts anys que no estava a la vall de Varradós, a l’Aran. Havia fet amb cotxe la ruta que surt d'Arrós, passa pel salt del Pitx, coll de Varradós i baixa cap a Baguergue i Unya. Ja que la meteorologia donava pluges a tot Catalunya menys a l’Aran vam decidir anar cap allà.

Coll de Toro des de la zona del Pla de l'Artiga

Riu Varradós al Saut deth Pish

Saut deth Pish

Tímidament arriba la tardor
La part baixa de la vall de Varradós és el més maco, pel meu gust. Cap al pla de l’Artiga, al costat d’una borda a peu de carretera hi ha un punt amb una vista excel·lent cap a les muntanyes de la zona de l’Artiga de Lin, coll de Toro i  si els núvols no la tapen, es veu la Maladeta. Nosaltres no vam tenir aquesta sort. Seguint amunt s’arriba a un aparcament,  la pista deixa de ser asfaltada i hi ha un senyal de prohibida la circulació. Un camí porta al Saut deth Pish, com l’anomenen en aranès. 

Un cop en aquest espai ampli, amb la cascada i un petit estanyet que forma el riu de Varradós, un altre rètol indica que en 35 minuts s’arriba al Pla de Mont. No teníem un pla definit i amb el rètol de prohibida la circulació per la pista optem per seguir aquest camí. Es tracta d’un camí que flanqueja, no massa ben traçat, pel vessant oposat a la pista que puja al coll de Varradós, fins que s’ajunta amb la pista on travessa el riu. Decidim seguir fins al coll de Varradós a peu, uns 500 metres de desnivell. No es veu cap camí evident, tot i que no és veu gens complicat i els trams que marca l’Alpina tampoc són molt convincents, així que tallant alguna volta seguim per la pista.

Camí al Pla de Mont, arbres tombats per allau o aiguats

Més cascades prop de Pla de Mont

Pla de Mont

La vall de Varradós i la pista
El paisatge a la part superior és molt monòton, la terra és negra, i a més hi circulen alguns vehicles que no fan cas dels senyals de circulació prohibida:  no és el més maco del Pirineu. 

Un cop al coll de Varradós es veu cap al Nord el Mauberme, gran senyor de la zona, i cap al SE diria que són les muntanyes de Baqueira, potser el pic de la Llança. Mirant cap a on veníem (NO) es veu una carena fins al Tuc dels Armeros, darrera de la qual hi ha la vall de Toran i els estanys de Liat. No és una vista molt maca. Em sembla que trigaré altre cop molts anys en tornar-hi. Ara bé, l’Artiga de Varradós, amb els seus plans i bordes sí que val la pena.

Coll de Varradós, al fons muntanyes de Baqueira

Coll de Varradós: diria que és el Tuc de Mauberme i les muntanyes de la zona de Parros




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada