Google Website Translator Gadget

Sobre cookies

divendres, 3 de maig del 2013

Peguera: un poble abandonat, al Berguedà

El poble de Peguera, al peu del seu Roc


Feia molts anys que havia estat al poble de Peguera. Recordo un campament d’hivern amb els escoltes quan tenia 15 anys. Dormíem en una casa del poble en prou bon estat, tan sols recordo que faltava algun vidre a les finestres. Preteníem construir trineus i lliscar muntanya avall. Amb les botes de l’època, els sacs de dormir prims com ara els d’estiu i tot el dia tocant neu m’imagino el fred que devíem passar. Però erem joves i s’aguanta tot. 
 
La visió de lluny venint de Rasos

Uns 10 anys després hi vaig tornar en fer una volta per la serra d’Ensija, pujant a la Gallina Pelada i des de llavors no hi havia tornat més. En tenia moltes ganes. Ara sí que no en queda quasi res, una sola casa sembla restaurada i en algunes altres es veuen les parets apuntalades perquè no caiguin del tot. Es veu el que devia ser l’església i potser el carrer major.
 
La casa més ben conservada
Suposo que era l'església

Cases a tocar de la paret de roca

El camí que puja al poble
Ermita de Sant Miquel, al costat del cementiri (amb 3 rams de flors)


A la guia de l’Alt Berguedà i Cardener d’Agustí Jolis i M. Antònia Simó, del Centre Excursionista deCatalunya, edició de 1965, diuen que Peguera era el poble més alt del Berguedà, 1640 metres, i està en una situació estratègica prop de la collada d’unió de Rasos de Peguera i la serra d’Ensija. Havia tingut una època de prosperitat entre 1940 i 1950 gràcies a l’explotació de mines de lignit, fins que van deixar de ser rentables.

 
Gràcies a EdicionsSidillà he sabut que hi va néixer en Ramon Vila, Caracremada, un dels últims maquis. Peguera apareix al llibre Els pobles perduts. 30 indrets oblidats de Catalunya.


La visió quan t'allunyes per la vall cap a la capçalera

Hi hem anat des de Rasos dePeguera. Val la pena pujar un turonet per la vista que té cap a ponent: serra de Busa, pantà de la Llosa del Cavall, al fons els Montsecs, Port del Compte, serra del Verd, el Cadí i evidentment la paret de la Gallina Pelada.

El Cadí i la paret de la Gallina Pelada

Busa i el pantà de la Llosa del Cavall, al fons els Montsecs

4 comentaris:

  1. que sa de fer per comprar la casa aquesta del poble abandonat?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs no ho sé Bane Yt. Fa temps s'havia parlat que havia comprat tot el poble un xeic àrab, però no sé si era cert. Ara no no tinc idea de com està la situació.

      Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Algu sap quins animals habiten?

    ResponElimina